Gomboti ( galuste cu prune )

de Ina in Dulciuri, 1 Aug 2014 | 34331 vizualizari

 

Un desert de care auzisem , dar nu-l incercasem niciodata, pana anul trecut.
Le-am facut, mi-au placut, dar parerea mea sincera este ca acest desert se preteaza de 1-2 ori pe vara, nu mai mult :D

 

INGREDIENTE

  • 1 kg de prune
  • 4 linguri cu zahar
  • 2-3 bete de scortisoara

Aluatul pentru galuste :

  • 1 kg de cartofi
  • 350 gr faina
  • 2 oua
  • 2 linguri de ulei
  • sare

Pentru tavalit:

  • 50 gr de unt
  • 250 gr zahar
  • 300 gr pesmet
  • 1 lingura de scortisoara pudra
Portii: 20
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Gomboti ( galuste cu prune ):

Cartofii ii curatam de coaja, ii taiem cubulete si-i fierbem in apa cu putina sare, in care am adaugat si 2-3 bete de scortisoara .  Cand sunt fierti, ii scurgem de apa si-i lasam sa se raceasca.

Spalam prunele si scoatem cu grija samburii, fara sa separam complet cele doua jumatati. Amestecam prunele cu cele 4 linguri de zahar si le lasam de o parte.

Intr-o tigaie topim untul apoi adaugam pesmetul si-l prajim pana devine auriu inchis, amestecand continuu. Adaugam la sfarsit 250 g zahar si o lingura de scortisoara , apoi oprim focul dar nu ne oprim din amestecat pentru a nu se arde zaharul. 

Lasam pesmetul sa se raceasca  si ne ocupam de aluat

Zdrobim cartofii ca pentru piure, adaugam ouale, uleiul, un praf de sare si faina. Framantam totul pana obtinem un aluat protrivit de tare si usor lipicios.

Lasam aluatul sa se odihneasca 10 minute apoi rupem din el bucati potrivite pe care le aplatizam , iar in mijloc punem cate o pruna.  Strangem aluatul in jurul prunei , invelind-o total .

Intr-o oala punem 3-4 litri de apa la fiert cu putina sare si cand apa  incepe sa clocoteasca adaugam galustele formate, avand grija ca galustele sa nu fie prea dese si sa se lipeasca intre ele. 

Cand galustele se ridica la suprafata este semn ca-s gata. Le scoatem din apa si le tavalim imediat prin amestecul de pesmet/zahar/scortisoara.

Sunt bune atat calde, cat si reci .

Pofta buna!

TIPS-URI

1

Cu cat prunele sunt mai coapte, cu atat galustele vor fi mai suculente.

2

Este bine sa avem prune de dimensiune mica, pentru a putea forma galuste mici, care sunt mai aspectuoase.

3

Daca aluatul este prea moale, putem sa mai adaugam 1-2 linguri cu faina.

Daca ti-a placut reteta noastra "Gomboti ( galuste cu prune )" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (30)

Dana_Retetegg 1

05.08.2014, 23:04

Delicioaseeee!

Panacris 1

13.08.2014, 18:48

Dacă pui și vreo 2 linguri de griș în aluat, o să fie și mai pufoase

Corinuta 1

02.09.2014, 11:43

Ce bune sunt!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

  Limonada a la Cleme - racoritoare si plina de vitamine

pe 02.05 la 20:10

Carrot cake reteta de tort de morcovi cu crema de branza

pe 02.05 la 14:02

Plăcinte cu carne - aperitiv gustos cu carnea rămasă

pe 02.05 la 11:25

Tiramisu la pahar cu cozonac - Rețeta unui desert ușor și delicios

pe 02.05 la 10:57

Cornulețe fragede - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 02.05 la 10:21

TOP
utilizatori

laura_n

3385 puncte

Rocsi

2610 puncte

Constelatialeu

2522 puncte

Catalina L

1978 puncte

oanapl

1227 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Prajitura cu prune si bezea